WD Raptor 37GB   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dato: 21.05.2003

Western Digital trakk seg ut av SCSI-markedet for noen år tilbake, og på den måten også ut av server-markedet. Som et resultat av et ønske om å komme inn på servermarkedet, men holde seg unna SCSI, forbedret selskapet det de allerede var gode på. Resultatet ble verdens raskeste IDE-baserte harddisk.

Frem til Western Digital "Raptor" ble lansert var den raskeste rotasjonshastigheten for IDE-baserte harddisker på 7200 RPM. Det er liten tvil om at 7200 RPM harddisker kombinert med høy lagringstetthet gir svært god ytelse for vanlige arbeidsstasjoner. Servere derimot har helt andre krav, og derfor ligner ikke Raptor noe særlig på noen av de andre harddiskene fra Western Digital.

For en serverharddisk er søketid et langt viktigere element enn ekstremt høy overføringshastighet. Dette fordi det først og fremst under normale omstendigheter er mer utbredt med mange mindre forespørsler, enn store filer som skal overføres sekvensielt.

Western Digital markedsfører denne disken som et lavkostnadsalternativ til SCSI-disker, og kan friste med priser som ligger 20-30% under konkurrerende SCSI-alternativer. Vi har tatt en nærmere titt på herligheten.

Spesifikasjoner

Western Digital WD360JB
Gjennomsnittlig søketid 5,2 ms
Antall plater 1
Antall hoder 2
Formatert størrelse 37 019 MB
RPM 10 000
Oppgitt støy 32-36 dB(A)
Cache 8 MB
Gjennomsnittlig levetid 1,2 mill timer
Grensesnitt S-ATA 

 

Raptor er foreløpig kun tilgjengelig i kapasitet på 36 GB. Da vi snakket med Western Digital på CeBit tidligere i år, kunne selskapet informere om planer om å introdusere en 70 GB-versjon like over sommeren.

36 GB høres kanskje litt lite ut, når man kan vet at den største harddisken til Western Digital er på hele 250 GB. Det er da viktig å huske på at dette er disker som konkurrerer i to vidt forskjellige markeder. I bedriftsmarkedet ("enterprise") er 36 GB-disker faktisk det som er mest utbredt, men gjerne i større RAID-oppsett. For Western Digital var det derfor viktig å debutere i det segmentet det er størst etterspørsel.

Raptor er forløpig en såkalt "singel-platter" disk, som betyr at den kun har én lagringsplate. Det normale for 7200 RPM-disker er 2-3 plater. På de harddiskene med høyest lagringstetthet finnes det nå plater som har kapasitet på opp til 80 GB. Høy lagringstetthet betyr muligheter for langt høyere overføringshastigheter, mens det langt på vei går på bekostning av søketiden. Som vi nevnte i innledningen av denne artikkelen betyr søketid nærmest alt i serverharddisker, og man har derfor valgt en harddisk med langt lavere lagringstetthet. Noe av det man taper på å minke lagringstettheten tar Raptor igjen ved at den har langt høyere rotasjonshastighet.

Det som er litt spennende å konstatere er støynivået som Western Digital oppgir for denne disken. Mens 250 GB-versjonen til Western Digital har et oppgitt støynivå i inaktiv tilstand på 34 dB(A), er Raptor spesifisert til 32 dB(A). Grunnet den høyere rotasjonshastigheten skulle man tro at det var langt høyere støynivå på Raptor, men dette er faktisk ikke tilfelle.


 

Disken er ellers utstyrt med 8 MB cache som kan komme godt med i serverarbeid, og ikke minst S-ATA-grensesnitt som gjør at man blir kvitt de forferdelige P-ATA-kablene. S-ATA har som kjent i utgangspunktet en annen type strømtilkobling enn vanlige P-ATA-disker. Som en liten bonus har Western ustyrt denne harddisken med begge typer!

I likhet med de fleste SCSI-disker har denne disken en svært god driftsgaranti. Western Digital har faktisk ustyrt diskene med hele 5 års garanti og sier at gjennomsnittlig levetid for denne disken er 1,2 millioner timer, noe som skulle tilsi omtrent 136 år. Dette har de neppe testet ut i praksis! :)

Testoppsett

Konfigurasjon under testen
Maskinvare
Hovedkort
ABIT NF7-S v 1.2 (nForce2)
Prosessor
RAM
2 x 512 MB TwinMOS PC2700 CL2.5
Harddisk
Western Digital 7200 rpm ATA100 (systemdisk)
Western Digital Raptor S-ATA
Programvare
Operativsystem
Windows XP Professional SP1
Drivere
S-ATA: Silicon Image v.10024
Chipset: nForce 2.03
Applikasjoner
HD Tach 2.61
ZD WinBench 99
SiSoft Sandra 2003
 


S-ATA-kontakter og den aktuelle S-ATA-kontrolleren for anledningen på ASUS A7N8X

Testoppsettet bør som normalt ikke sette store begrensninger på ytelsen på harddisken under testing.

Vi har sammenlignet Western Digital Raptor med følgende harddisker i denne testen:

Ytelse 1

I forhold til SCSI-diskene ser vi at Raptor har problemer med å holde helt følge, men den tilbyr likevel en betydelig ytelsesfordel i forhold til de store IDE-diskene.


  

Til tross for den lave lagringstettheten klarer Raptor likevel å holde godt følge med de raskeste IDE-diskene på markedet, og er også helt på høyde med Seagate sin 10 000 RPM SCSI-disk.


 

Legge merke til hvor jevn lesehastigheten er på denne harddisken, i forhold til de fleste IDE-disker som gjerne varierer til dels mye i ytelse under lesing og skriving.

Ytelse 2

Raptor kommer faktisk ut som den nest beste av de seks utvalgte diskene i denne testen, noe som må kunne sies å være svært bra. Dette viser at disken er et reellt alternativ til 10000 RPM SCSI-disker.Som vi også så i vår "S-ATA møter P-ATA"-test kommer S-ATA-diskene rett og slett mye bedre ut av WinBench-testen. Hva årsaken til dette er har vi ikke noe godt svar på. Siden disse resultatene ikke gjenspeiler seg like godt i de andre testene er det vanskelig å si noe om hvorvidt dette stemmer overens med "virkeligheten".

Støy og varme

Når det gjelder støy er disken er rett og slett overraskende stillegående. Dette bekreftes også av spesifikasjonene på disken som sier at den er mer stillegående enn sine brødre i Caviar-serien. I et normalt oppsett med en middels kraftig CPU-vifte og et par andre harddisker vil ikke denne disken på noen måte utgjøre den største sjenansen.

Å måle varmeutviklingen på denne disken har Western Digital vanskeliggjort ved å legge en plastikkplate på toppen av disken, der vi normalt måler temperaturen. Uten noen form for kjøling målte vi temperaturen her til 36,9 grader. Ved målinger på selve metallet (da ikke på midten av disken) lå temperaturen noe høyere, på i underkant av 40 grader.

Denne disken har med andre ord meget gode egenskaper både når det gjelder støy og varme.


Konklusjon

Western Digital Raptor er rett og slett en harddisk med svært god ytelse. En reell konkurrent til de raskeste SCSI-diskene er den selvsagt ikke, men det har Western heller aldri prøvd å markedsføre den som. Mot de nå aldrende 10 000 RPM-diskene til Seagate gjør Raptor det derimot svært bra.


 

Prisen på Western Digital Raptor er i utgangspunktet ikke så alt for ille. I skrivende stund må man ut med rundt 1500 kroner for å skaffe seg vidunderet. For en tilsvarende SCSI-disk må man regne med å betale omlag 2000 kroner. I tillegg slipper man ved kjøp av en S-ATA-disk å investere i et SCSI-kort, siden de fleste nye hovedkort nå kommer med integrert S-ATA-kontroller. For den samme prisen som Raptor kan man forøvrig få en 7200 RPM IDE-disk med fem ganger så høy lagringskapasitet (160-180 GB), men da med svakere ytelse.

I den nedre delen av servermarkedet er dette en harddisk som definitivt har noe for seg. Da undertegnede snakket med Western Digital på CeBIT tidligere i år kunne de også vise frem noen svært imponerende RAID-resultater sammenlignet med SCSI-systemer. For entusiaster som er ute etter et svært raskt system er også dette en harddisk som er velegnet som operativsystem-disk, grunnet sin høye overføringshastighet og lave søketid.

We want one! :)
 

+
-

+ Svært god ytelse
+
Rimelig alternativ til SCSI
+ 5 års garanti fra produsent
+
8 MB cache
+ Blir ikke spesielt varm
+ Forholdsvis støysvak
+ S-ATA gir fordeler i form av tynne kabler

- Foreløpig ikke tilgjengelig i versjoner med større kapasitet
- Prisen, sammenlignet med 7200 RPM IDE-disker

Western Digital Raptor får terningkast (-)

 


 
 

Startside ] Opp ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter