PlexWriter 40/12/40A   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barrieren er brutt! Plextor var først ute med å lansere en moderne brenner som i teorien skal skrive like raskt som den leser. Det var ikke få som sperret øynene opp da det ble kjent at Plextor lanserte en brenner med 40X-brennehastighet. Dette tilsvarer nesten 6 MB data pr sekund, eller i overkant av 244 disketter per minutt!

Undertegnede gikk selv til anskaffelse av en 6X-brenner i stedet for en 8X-versjon for mange herrens år siden fordi ryktene skulle ha det til at å brenne med en så høy hastighet krevde spesielle CD-er som var 2-3 kroner dyrere. Dette viste seg fort å ikke stemme helt, og disse brennerene brant 8X på alle typer medier uten problemer. Våre tanker gikk nå likevel til denne tankegangen: Nå går det vel såpass fort at man bør ha kvalitets CD-R for at ting skal kunne gå bra?

Vi har latt brenneren få teste seg i alle mulige sammenhenger, og vi har selvsagt svarene på om denne toppversjonen fra Plextor er et like stort kvalitetsprodukt som dens forgjengere har vist seg å være!

Spesifikasjoner

 • Skrivehastighet: 20-40X (3000-6000 KB/s) Z-CLV
   
 • Overskriving (ReWrite): 12x (1800 KB/s)
   
 • Lesehastighet: 40x (6000 KB/s)
   
 • Gjennomsnittlig søketid: 120 ms
   
 • Buffer: 4 MB
   
 • Støttede formater: Mode 1 og 2, CD-XA Form 1 og 2, CD-DA, CD-I, Video CD & Photo CD.
   
 • Skrivemetoder: Disc-at-Once, Session-at-Once, Track-at-Once, Packet Writing, Multisession
   
 • Interface: E-IDE
 • CD-TEXT: Ja
 • Anti-Buffer underrun: BURN-Proof
 • Støtte for PoweRec-II og VariRec

Som vi kan se har vi med et monster av en brenner å gjøre. Brenneprosessen begynner på 20X hastighet og havner til slutt på 40X!

For hver gang hastigheten økes er PoweRec-II teknologien inne og sjekker om CD-en vil klare økningen i hastighet før brenneren faktisk øker rotasjonshastigheten og styrken på laseren. Forskjellen på PoweRec og PoweRec-II er at sistnevnte sjekker kvaliteten på brenningen på slutten av forrige sone, og på den måten sparer tid i forhold til førsteversjonen som sjekket neste sone etter at brenningen ble stoppet. Hvis brenneren finner ut at CD-platene ikke er gode nok for den nye hastigheten fortsetter den på samme hastighet.

Dette er også den første brenneren vi har testet som har hatt 12X CD-RW hastighet. Som kanskje en del av dere har lagt merke til så finnes det ikke plater på markedet som er sertifisert for denne hastigheten, så spenningen var stor for om vi faktisk kunne få utnyttet de siste 300 KB/s som denne brenneren tilbyr når det gjelder CD-RW.

Konfigurasjon

Konfigurasjon for test av Plextor 40/12/40A
Maskinvare
Hovedkort
Asus A7M-266
Prosessor
AMD Athlon Thunderbird 1,4 GHz
RAM
512 MB DDR ECC
CD-brenner
Plextor PX-W4012TA
Harddisker
2 x Western Digital 80 GB, 7200 RPM
Programvare
Operativsystem
Windows 2000 Pro SP2
Applikasjoner
Nero CD Speed
Nero Burning Rom v5.5.7.2
Nero InCD 3.20.0

 

Lesehastighet

For å teste brennerens ytelse har vi som vanlig brukt Nero CD Speed. (Grønn linje = lesehastighet, gul linje = spin-hastighet / RPM)

Original-CD:

Det er ikke mye å klage over når det gjelder lesehastighet. Det som er litt spennende å merke seg her er at Plextor-en faktisk begynner brenningen (som begynner på 20X) ved enn høyere hastighet enn den begynner å lese CD-er. Ellers har vi en meget pen utvikling på lesingen og på slutten av CD-en er hastigheten over den oppgitte maksimale hastigheten. Det siste har vi blitt vant med når det gjelder brennere fra Plextor. Søketiden ligger også så vidt under det som er oppgitt.

CD-R:

Resultatene på CD-R plater er nærmest identiske med originale CD-er, noe som er et kvalitetstegn. Brenneren begynner faktisk lesehastigheten noe høyere enn på orginale CD-er, men det er minimale forskjeller.

Audio-CD (CD-DA):

Dette føles litt som å gjenta seg selv, resultatene er igjen så og si tilnærmet identiske. Eneste vi kan nevne her som er forskjellen er at brenneren selvfølgelig ripper CD-plater uten kvalitetstap. DAE (Digital Audio Extraction) testen viser 10 av 10 mulige poeng (noe de aller fleste nye brennere gjør).

Brennehastighet

Vi har testet brenneren grundig med forskjellig type media. Med de medfølgende Plextor-platene greide brenneren å brenne vår test-CD med 671 236 data KB på 2 minutter og 46 sekunder. Dette tilsvarer en gjennomsnittlig skrivehastighet på 26,95X. I tillegg kommer lead-in og lead-out og da må du legge på ca 40 sekunder.

Dette resultatet er vi ikke spesielt fornøyd med, med tanke på at brenneren i teorien skal ha en gjennomsnittlig brennehastighet på 30X (se graf lenger ned). Brenneren er den klart raskeste vi har testet, men ikke fullt så rask som vi hadde håpet på.

Som vi kan se av søylene over er brenneren ca 20% raskere på CD-RW enn de brennerene vi har testet før, og på våre test-filer på tilsammen 666 488 KB brukte brenneren 6 minutter og 5 sekunder, noe som gir en hastighet på 12,17X. Med en slik hastighet begynner det snart å bli av interesse å bruke CD-RW igjen, noe som mange har sett på som mer plunder enn hensiktsmessig siden man får CD-plater til under 3 kroner/stk som brennes langt raskere.

Vi har også testet packet-writing-egenskapene til brenneren med programmet InCD. Våre faste testfiler på 460 936 KB ble da unnagjort på 6 minutter og 24 sekunder, noe som tilsvarer en respektabel hastighet på 8,83X. Dette er også raskere enn det Acer CRW2010A greide, som foreløpig har vært den raskeste på dette området.

 

Grafen over viser hastigheten brenneren skal holde utover på mediet i følge vårt testprogram og som vi kan se ligger gjennomsnittshastigheten ca 3X under i vår praktiske test. Noe av grunnen er at vår test-CD ikke er helt full. Det er dermed ca 25 MB på slutten av CD-en som ikke kan trekke opp snittet med 40X brennehastighet. Det er likevel viktig å merke seg at dette kun er snakk om ca 4 sekunders brenning og hastigheten ville dratt seg opp til ca 27,5X. Hvorfor vi ikke oppnådde den spesifiserte hastigheten totalt er uvisst, men kan ha noe med mediet å gjøre. En annen årsak kan være at skiftingen av brennehastighet tar noe lenger tid i praksis enn den gjør i simuleringen i CD-Speed.

I bruk

Vi har tidligere skrytt stort over programvaren som følger med Plextor-brennerene og det fortsetter vi med. Programpakken har ikke forandret seg og programmene Nero Burning ROM 5.5 (etter keiser Nero som satte Roma i brann og gav de kristne skylden for mange herrens år siden) og Nero InCD er to meget bra brenneprogrammer. Det følger denne gangen også med enda flere CD-er enn vanlig, hele 5 Plextor CD-R plater i slim-case og en HighSpeed CD-RW plate får du med.

Antall CD-er som følger med denne gangen bør trolig utdypes litt. Det er tydelig at Plextor har sett at denne brenneren er for rask for de fleste CD-medier som er på markedet for tiden. På Plextors egne sider er det for tiden kun Maxwell 32X-plater og de nyeste Verbatim-platene som er markert som godkjent for brenning med 40X. Vi var dessverre ikke i besittelse av noen av disse platene og greide ikke å oppnå 40X-brennehastighet med noen av de andre typene CD-er vi hadde tilgjengelig, men vi oppnådde 9 sekunder raskere brennetid enn Plextor 24X-brenneren med plater som var sertifisert for 24X.

Ellers var det behagelig å oppleve at brenneren var blitt enda mer stillegående enn 24X-versjonen. Det virker som om den er blitt bygd enda mer solid enn sin forgjenger. Man legger spesielt merke til forskjellen når man tar inn og ut CD-er - det er blitt en mer "kvalitetspreget" diskré lyd. En annen forskjell vi kan se fra forgjengeren er at innmaten er blitt svart i steden for lys grå, og det er tydelig at Plextor har hatt den svarte-versjonen [les mer her] i tankene når de har laget denne brenneren.

Vi har siden forrige gang oppgradert Nero-versjonen vi tester med (nærmest som vanlig), og denne gangen fikk vi enda mer informasjon når vi var ferdig med brenningen. Brenneren øker hastigheten på brenningen tre ganger under brenneprosessen, og vi regner med at dette er grunnen til at vi fikk buffer underrun tre ganger. BURN-Proof slår som kjent inn og stopper brenneprosessen i et lite øyeblikk når styrken på laseren økes. Det som likevel synes litt merkelig var at vi ikke fikk en slik melding når vi brente med 24X-brenneren (med samme versjon av Nero), og denne øker som kjent hastigheten to ganger.

Vi testet også for moro skyld ut hvor stor forskjellen var på skriving og lesing av den samme CD-en med tanke på at brenneren står oppført med tilnærmet like spesifikasjoner på dette området. Forskjellen var faktisk kun 20 sekunder i favør lesing, og slikt kan glede en CD-brenner-fantasts ører! Vi kan også si at vi nå nærmer oss vårt ultimate mål: Som noen av dere sikkert har fått med dere så bruker vi "Gone in 60 seconds" som test-CD, og som det da sier er vårt mål for fremtiden at brenningen skal unnagjøres på under ett minutt! Men før det kan skje må vi opp i en gjennomsnittlig skrivehastighet på mer enn 74X, og innen den tid har nok DVD-brennerene tatt over markedet totalt :-)

Konklusjon

At Plextor igjen har laget et kvalitetsprodukt er det liten tvil om. Dette er uten tvil den raskeste brenneren vi har testet frem til nå. Likevel er det viktig å merke seg at forskjellen i brennetid fra Plextors 24X-versjon kun er 32 sekunder. I teorien burde forskjellen vært opp mot 40 sekunder, men bare våre spekulasjoner kan gi forklaring på hvorfor vi ikke oppnår den teoretisk maksimale hastigheten.

Spilleren koster i overkant av 2000 kr og dermed er det et spørsmål om man vil betale i underkant av tusen kroner mer for disse sekundene denne brenneren er raskere enn sin lillebror - sekunder man likevel ikke får utnyttet med mindre man har meget dyre CD-er. Hardware.nos mening er at man bør ha meget spesielle behov for at man skal kunne forsvare en slik investering. Fordelen er selvsagt at man kan brenne CD-RW-plater i 12X og at dette er markedets raskeste packet-writing-brenner, noe enkelte brukere vil kunne dra god nytte av.

Vi vil i løpet av kort til også teste ASUS 40/12/48 og en 32X-brenner fra LG. Det kan da bli spennende å se om vi for første gang på lenge kommer til å anbefale en annen brenner enn Plextor sterkest. Men inntil det eventuelt skjer, troner Plextor øverst på den berømte tronen!


Oppsummering

+
-

+ Raskest på alt
+
Bra programvare
+ Fremtidsrettet

- Noe dyr
-
Dårlig kompatibilitet med CD-er
 


Plextor 40/12/40A får terningkast
(-)
 

 


Plextor 40x CD-brenner
Det høres umiddelbart imponerende ut med en 40x brenner. I virkeligheten er forskjellen til forrige generasjon langt mindre enn tallene indikerer ved første øyekast.

(225x132 pixel - 4333 bytes)
 
Meget rask brenner
Problemer med rask Ultra ATA-kontroller

Pris: kr 1 916,- (kr 1 545,- eks. mva)

Egenskaper:
 
Grensesnitt: EIDE
Lesehastighet: 40 X
Hastighet CD-R: 40 X
Hastighet CD-RW: 12 X
Tekniske data


Karakterer:
 

Brukervennlighet: 8 av 10
Sikkerhetskopiering: 9 av 10
CD-kopiering: 9 av 10
Lage master CDer: 9 av 10
Musikk-CDer: 9 av 10
CD-ROM-leser: 9 av 10

Det er viktig å huske at CD-brennere ikke opererer med lineær hastighet. Den imponerende hastigheten som oppgis blir ikke oppnådd før helt på slutten av platen, hvis alt klaffer. For å unngå totalt mislykkede brenneforsøk, overvåkes brenningen kontinuerlig. Er det feil eller avvik på platen, stopper brenningen opp. Så må det måles og justeres, og brenningen fortsetter.

Dessuten er det som regel en del forberedelser som brenneprogrammet må gjøre, før selve brenningen kan starte. Filer skal organiseres, formater skal håndteres, det tar som regel minst 20-30 sekunder før man er i gang.

Full pakke
Vi testet fullversjonen, som kommer i eske med kabler, Nero programvare og media - 6 stk. CD-R og en stk. CD-RW.

Kablene som følger med er en ordinær ATA-33 flatkabel og dessuten en lydkabel, som er helt unødvendig i moderne Windows-versjoner fra de siste årene.

Det følger også med monteringsskruer og et lite verktøy til å løse ut skuffen hvis alt går i stå.

Likte ikke kontrollerkortet
Vi koblet først brenneren til vårt Promise Ultra ATA/133 kontrollerkort med en 80-leders kabel. Vi ga den en høyhastighets Verbatim-plate og satte i gang brenning av vår test-imagefil.

Det gikk ikke så bra.

 

(440x451 pixel - 31596 bytes)
 Den jobbet og slet, status på bufferminnet fløy opp og ned, og store deler av tiden var det helt nede på 0.

Brennetiden var på 5 minutter og 18 sekunder. Det tilsvarer en 16x brenner på en god dag.
Vi testet så en av platene som fulgte med i pakken, og brennetiden sank til 4 minutter og 10 sekunder. Det tilsvarer en 20x brenner.

Vi koblet den så til den interne ATA/33 kontrolleren på vår testPC, og der så den ut til å trives bedre. Bufringen oppførtes seg normalt, og det var ikke problematisk å få en jevn datastrøm til brenneren.

Med Verbatim-plate kom vi nå ned i 4 minutter og 22 sekunder. Så testet vi med en av platene som fulgte med i pakken.

Brennetiden kom ned i 3 minutter og 29 skunder, som var ny rekord.

Men det er likevel bare 20 sekunder raskere enn Plextors egen 24x-brenner.

For sikkerhets skyld koblet vi den tilbake til Ultra ATA/133-kontrolleren og testet på ny. Det beste resultatet var 4 minutter og 5 sekunder, men med hele 43 tilfeller av tom skrivebuffer (”buffer underrun”), som riktignok ble vellykket håndtert av Burn-Proof.

Brenning av CD-RW
Her brukte den 6 minutter og 44 sekunder på brenning, som var ny rekord og 1 minutt og 10 sekunder raskere enn forrige testvinner. Den brukte derimot 24 sekunder på sletting, som var delt tredje plass.

Lesing og ripping
Lesing kom opp i over 6000 KB/sekund på slutten, som tilsvarer 40x. I gjennomsnitt klarte den 4 481 KB/sekund, som er på linje med de andre brennerne som leser med 40x.

Det samme gjelder ripping av musikk-CD som ble gjort unna på 2 minutter og 30 sekunder. Her deler den førsteplassen med Plextor 24X og Ricoh MP7200A.

Aksesstiden målte vi til 118 ms.

Konklusjon
Dette er den raskeste brenneren vi har testet, men det er bare så vidt. Forskjellen til en vesentlig rimeligere 24x brenner er bare merkbar på fulle CDer, ellers koker den bort.

Dessuten er den mer kresen på media, i hvert fall i denne første utgaven. Oppdatering av firmwaren pleier å justere dette, samtidig som media også stadig får en høyere og jevnere kvalitet.

Prisforskjellen mellom 24x og 40x er omtrent 500 kroner – du får selv avgjøre om forskjellen er verdt pengene.

 

 


Plextor PlexWriter 40/12/40A CD Re-Writer Review

Introduction

The PlexWriter 40/12/40A combines Plextor’s proven reliability with the most exceptional record, rewrite and playback capabilities available. CD-Recording at blazing 40X (except audio which is limited to 24X) speed, the PlexWriter 40/12/40A maintains the highest quality and stability while creating a 700 MB disc in just under three minutes!  CD-ReWriting is now achieved at faster than ever 12X speeds.  With 40X max read, the PlexWriter 40/12/40A qualifies as a full-time replacement for your existing CD-ROM drive. 

Plextor’s reputation for maintaining the highest reliability in the industry is achieved through state of the art engineering. Plextor has now engineered into the PlexWriter 40/12/40A a relativley new technology called BURN-Proof, eliminating buffer underrun errors that occur in fast write modes. These are the errors that result in wasted CD's due to a failure whilst recording.

The PlexWriter 40/12/40A delivers industry leading performance for incremental backups, BURN-Proof not only compensates for slower source drives, but also allows the PlexWriter 40/12/40A to be used for multi-tasking. You can now do other things on your PC - like sending email, or Web surfing - while burning flawless CDs.

Will this break the bank?

Hopefully not.  This drive is a bit on the expensive side, coming in on average at about £85.  One could argue that this is more costly than other 40X writers only costing £50, but there must be a reason.  Is the drive built better than others, or do you pay that £30 more just for the name?  Well, lets find out...

Features

This drive is available in two colours, white (featured below) and black (costing slightly more).  On unpacking the drive, you will be presented with:

 • A Plex-Writer 40/12/40A Retail

 • Nero Recording Software with InCD
 • Plextor Utility software (PlexTools)
 • 5X High Speed CD-R's

 • A CR-RW 10X (can be written to at 12X though)

 • An E-IDE Cable

 • A Quick Installation Guide

 • A Warranty leaflet

 • A digital and analogue audio cable

 • Mounting Screws

This is an unusual amount of blank CD's to get, and will certainly get your CD-Writing going.  This may be a reason why the cost is more, as one does get these items included, and thus could push the price up.

From left to right, headphone socket, volume adjustment wheel, drive activity LED and eject/load button.

From left to right, digital audio out, analogue audio out, jumper settings, IDE connector pins and power connector.

 

Stats of the drive...

Features of the PlexWriter 40/12/40A:

 • 40X write Zone CLV (3000/3600/4800/6000 KB/s)

 • 12X rewrite (1800KB/s)

 • 17X-40X read CAV (2600KB/s - 6000KB/s)

 • ATAPI Interface (PIO Mode 4, Multiword DMA Mode 2, UDMA/33 Mode 2)

 • BURN-Proof Technology (Buffer Under Run Proof)

 • PoweRec II Technology (Plextor Optimised Writing Error Reduction Control)

 • VariRec Technology (Variable Recording)

 • Access Time 120 ms

 • 4MB Buffer

 • Capable of reading and writing CD TEXT information

 • Compatible with:

  • Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows 2000, Windows XP

 • MultiRead Compatible

 • Supports SPDIF (Digital Audio Output)

 • High Quality Digital Audio Extraction

 • A black tray, to reduce the jitter and to increase the quality of the burned CD

 • An optimized PCB circuit to reduce noise to get a higher quality of CD

 • Warranty: 2 year (only valid in Europe, Middle-East and Africa)

 • Service: On-Site Collect and return Service (EU countries + Norway and Switzerland

 • Writes CD-ROM Modes 1 and 2, CD-XA Form 1 and 2, CD-DA, CD-I, Video CD & Photo CD.

 • Creates Audio CD, CD Extra, Enhanced CD, Photo CD, CD-I & Video CD Titles.

 • Supports Disk-At-Once, Track-At-Once, Multisession, Packet Writing modes.

 • Wide CD-R and CD-RW media compatibility (74min and Type80 - 79min)

 • Includes PlexTools

 

Buffer UnderRuN Proof

When the CD Recorder starts recording, the status of the buffer is constantly checked. Shortly before a buffer underrun might occur (typically when the buffer falls below 10% of its maximum capacity), the CD Recorder will stop recording at a specific location on the CD.
The CD Recorder continues attempting to receive data from the PC and to refill the buffer. In the meantime, the BURN-Proof circuit determines where the last successful sector was written.
Using the location of the last successful sector, the BURN-Proof circuit will position the Optical Pickup, so as soon as the buffer has been refilled, the CD Recorder will start recording again.

Plextor Optimised Writing Error Reduction Control

The most important challenge of CD-Recorders is to write high-quality discs with perfect readability on available CD-ROM drives.  Plextor recorders have a substantial database of parameters that allow the writing of currently available CD-R media. This will assure compability with a wide range of media and players. But not every media is suitable for recording at high speeds.  For this reason, Plextor has developed a new technology that will guarantee the highest possible recording speed and quality.  To see how this works in a flow diagram, click here.

Plextor's newest feature is VariRec: the Variable Recording function.  It allows changing the laser power when writing CD-DA on CD-R at 4X. (TAO or DAO).  The user can make a slight modification to a default setting.  This default setting reflects an optimised laser power with lowest jitter.  The result will be a change of sound or sound quality and an increase of playability or compatibility with existing players.

 

Another advantage to this drive is the writing features like CD Text, as this enables more versatility in burning.  It also writes in RAW+96 mode, as well as various other modes.  The following chart form Nero, shows the full capabilities of this CD drive:

Benchmarks

Well, now is the time to see if this CD-ReWriter is able to live up to its potential. It should be able to read at 40x, write at 40x and be able to re-write at 12x.

This device has Zone CLV technology which will divide the recordable area of a disc into separate speed zones.  In each zone, recording will be performed at a constant speed with optimized precision.  The write strategy for each area is a result of testing and investigation of the media in the technical lab.

The software will divide the CD up into four zones, and then burn them.  Here is how it will write to those four different zones (the minutes are not the actual recording minutes, but the minutes on the CD.  A 700Mb CD will be 80 minutes, a 650Mb CD will be 74 minutes):

 • Coming in from the leadin, it will be burning at 20x

 • At 8 minutes, it will step up to 24x

 • At 29 minutes it will step up again to 32x

 • Then finally at 54 minutes, it will move up to the full 40x, where it will stay to the end of the burning process. 

Read Test

Green line represents CD Speed

Yellow line represents R.P.M.

These results are very impressive!  This is supposedly a drive that can read at 40x, yet it clocked 41.61x.  The seek times were very fast and CPU usage was very small too, meaning that one could  multitask whilst burning a CD.  There was also a massive 20 Mb/s burst rate, which was another great point about this drive.

The green line is curved due to the drive maintaining a consistent rotation speed which will result in a variable transfer rate.

Write Test

Here you can see the four stages in the burning process, showing that the Power-REC II technology really is working well.  This particular burn averaged 29.9x write speed, and took about 2:50.  This is a very good speed and is only let down by the leadin and leadout, as even a writer that could burn at 100x, would still take the same time to write the leadin and leadout.  The BURN Proof was put to the test, by burning a 668Mb CD whilst playing Return To Castle Wolfenstein and result of a perfect CD was very pleasing!

Conclusion

Well, what more can be said after looking at those benchmarks?  A 40x reader that reads at nearly 42x,  the high writing speeds were really impressive, especially when it came to the BURN-Proof whilst playing RTCW.  This just shows off the power and excellence of this CD-RW drive, as well as Plextor's technology which is behind it.

Well, is it all worth it?  The simple answer to this question is YES!  I had a Plextor 12/10/32A before this one and it was fantastic, yet this 40x writer is better still.  If anybody is thinking of getting a CD-RW drive for personal use, or because they need it for work, then it is the perfect choice. 

Plextor have always had a good reputation for selling good, well-built drives which were expensive.  But now their drives have come down in cost whilst the drives themselves are getting technologically better every few months. 

Plextor have done a great job with this drive beating virtually everything in its class, but unfortunately the cost is higher than the others, but it is up to you whether you pay the extra £30, knowing that you have one of the best CD-RW's you can get.  So if you see this:

Just think what you could do with such a great piece of kit.

Startside ] Opp ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter