Hård disk defrag   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En hård disk blir väldigt fortt defragmenterad. Det som händer är att alla ettor och nollor på disken blir blandade och för att få tillbaka hastigheten på hård disken måste man defragmentera den. Det finns en hel del olika program för detta men det bästa sättet är att göra en så kallad hårdvarufragmentering, har du bara lite baskunskaper i att skruva i en data maskin så borde du kunna klara detta. .

 

Plocka ut disken.
Börja med att ta ut hård disken, detta är inget som vi tar upp här för det borde du kunna.
Tänk på att när vi nämner ordet hård disk så är det inte tallrikarna som stått i din diskho i två månader, det är en helt annan typ av disk.

 

 

 

Ta av locket!
Lyft av locket till disken så att du kommer åt det göttiga inuti, och även kan göra en kontroll av mekaniken..

 

 

 

Lossa skivorna
Nu ska du ta ut skivorna som sitter i disken, ofta kan dom sitta rätt hårt, men det släpper ifall man bänder lite försiktigt med ett par mejslar.

 

 

 

ta ut skivorna
När diskarna släpper så ta ut dom försiktigt och håll ordning på dom
Ifall du kör windows så ligger ofta windowskatalogen på den översta skivan, det känner du ifall den är tyngre än dom andra skivorna., Kör du Linux så behöver du inte defragmentera, linux är ju bäst på allt.

 


ta bårt tungmetaller
Tillvärkarna fuskar ofta och lägger i tunga metall plattor.
Detta gör dom för att hård disken skall bli tungare och att konsumentern ska tro att hård disken är större än vad den igentligen är, en 2 giga bytars hård disk kan ha nästan 100 gram extra vikt, och då känns den nästan som 10 giga bytas disk.
Plocka ut så många vikter som möjligt och släng dom.

 

 

ta ut läs huvudet
Nu skall du ta ut läs huvudet, detta är som en liten pick up (nästan likadan som på gammla skivspelare, fast denna är elektrisk)
Den ligger mot ytan på skivorna och när det kommer en etta snurrande så hoppar den till litegrann och skickar en elektrisk signal till datan. och det snurrar förbi en nolla så hoppar den ju inte till alls, fast detta visste ni ju säkert redan!

 

 

rengör läs huvudet!
läs huvudet kan ibland bli smutsigt (det för orsakas ofta av att man fått virus i dataapparaten) och då kan man ta en tand borste och göra rent, doppa gärna tand borsten i lite motorolja först så smörje du även läs huvudet samtidigt.
Glöm inte att ren göra tand borsten innan du borstar tänderna efteråt, annars smakar det data och olja.

 

 

 

Starta sjävla fragglandet!
Nu kommer vi till själva defragmenteringen , som du säkert vet så är alla ettor och nollor små magnetgrejer som ligger på skivorna, och nu skall vi räta till dessa så att de kommer i ordning igen.
Det bästa är att ta en vanlig högtalare (Bilhögtalare modell pioneer med runt 40 watt är det bästa man kan ha enligt uträkningar från våra institut i Scwiescht( där dom gör gökur...)). lägg dit skivan fösiktigt uppifrån och neråt med en mjuk rörelse så att magnetbitarna inte rörs om i onödan.

 

 

 

Låt skivan suga åt sig!
Låt skivan ligga på högtalaren och suga åt sig magnetism samt räta till alla ettor å nollor under ca 10 minuter.

 

 

 

 

ren gör skivan!
efter defragmenteringen skett så är det viktigt att ren göra skivan.

 

 

 

 

putsa skivan!
Nu är det viktigt att ta bort alla eventuella finger avtryck och se till att skivan blir blank och ren och fin och bra.
Vi använder givetvis enbart de bästa medelna för att göra rent. Svinto är oslagbart när det gäller data service.

 

 

 

 

spraja mer medel!
Som efter behandling måste det sprajas på mera skyddande medel, tänk på att det måste vara antistatik medel som ni lägger på skivan. annars finns det risk att den slits för fort.

 

 

 

 

ihop montera!
stoppa i skivorna i samma ordning som ni tog bort dom förrut.

 

 

 

skruva ihoppa igen!
nu kan ni skruva ihopa hård disken igen.

 

 

 

 

ta bort utstickande saker!
om det sticker ut något från hård disken så kan ni lätt klippa bort det med en tång, det blir bara lite mindre utrymme på disken, men ni slipper att öppna alltihopa igen, klipper du bort en halv skiva motsvarar det en förlust på ca 500 meggabytar. ObS! Dom delar med mest färg på själva disk skivan är den del där du sparat alla dina bilder!!!!

 

 
Sådär, det var väl inte så svårt?
Nu har ni en väl mående hård disk och kan njuta av en snabb data.

På återseende,
Hälsningar Docktor Nårton!

Startside ] Opp ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter