Grafik kort byte   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Många av er läsare har undrat hur man gör för att byta ett grafik kort utan att garantin försvinner.
Som ni alla säkert hört så upp hör garantin så fort man lyfter av locket till datan, så jag skall nu (med lite hjälp av mina assistenter Mac-affe och
Billy Grind) visa hur ni kan bytta grafik kort utan att garantin försvinner (Helt enkelt utan att lyfta av locket).
 

 

 

Undersök placering.
Börja med att identifiera vart grafik kortet sitter, det är oftast det kortet som är kopplat till tv skärmen. Det kan ev. finnas små färg stänk runt själva sladdinförseln, o det är ju ett bra tecken på att det är rätt kort!

 

 

 

Markera noggrant!
Markera på över sidan av datan vart grafik kortet finns med hjälp av en tucsh-penna. Snåla inte med ytan, då detta kan vara ett störande moment vid själva urlyftningen.

 

 

 

 

Rita rakt!
Ett Svinto (eller svin2 som vi med vana i brangshen säger) paket är en ovärderlig hjälp för att rita raka linjer. Använd gärna en penna med avikande kulör (mot själva lådan då, inte mot andra omkring liggande ytor). Var stadig på handen, låt inga störande element distraktera dig...

 

 

 

 

 

 

Markerat å klart
Så, nu är det klart, och dacks att börja med själva bytet. Kapa längsmed dom utritade ränderna (dåm svarta, som i en fyrkant..om det har blivit en annan form, tex trekant eller rund har du inte följt anvisningara härovan tillräckligt noga...du använde vällan ett svin2 paket?)

 

 

 

 

Applicera service hålet
Ta en data vinkel slip (det är en vinkel slip som är anpassad för data, avstörd från statistik) och skär först upp lång sidorna. För att få mera manöver utrymme, demontera all eventuell skyddsutrustningsattiraljer från data slipen.

 

 

 

 

Avsluta kapningen
Nu kommer vi till själva knixet, kort sidorna. Här är det som namnet an tyder, kort om utrymme, var för störssta möjliga konncentration krävs....fast det gör inte hämskt mycke om du slitsar lite för mycket, hellre det än alldeles för lite då hela iden med denna opperation faller platt till marken som en ogräddad pann kaka.

 

 

 

Se o förundras
Se vilket bra resultat! Vi har inte rört själva dataförpackningens infästningar utan att garantien har gått för lorad, och likväl kan vi nu skåda hela härligheten som gömmer sig inne där! Helt otroligt!!!!

 

 

 

 

Plocka ut innanmätet
Nu kan ni lyfta ut grafik kortet med en grafik korts tång.
(observera att hela arbetet sker med antistatiska handskar)

 

 

 

 

Lyftet
Här ser ni själva hur upplyftet går till, helt utan att locket är avtaget från datan. Se dåck till att hålla arbets ytan fri från främmande statiska föremål, då dessa i ett obevakat ögonblick obevekligen kommer att smyga sig ner (Detta tips har jag fått av min ärade kollega, Murphy)

 

 

 

 

Byt hård vara
Nu är det bara att byta till ett annat grafik kort, helst ett då med fler dimensioner. Räkna o mät dom små svarta lådorna på den grön skimmrande ytan på kortet, dom ska vara fler o helst mycke tjockare.

 

 

 

 

Städa opp!
Med lite tejp (datatejp, även kallad "silvertejp", funkar till prexis allt, ett måste för dataapparatspularen) så döljer man hålet fint. Skulle du nu villa byta igen, är det ju väldans lätt, iochmed att vi nu har en service lucka på själva dator lådan.

 

 

 


Sådär, det var väl inte så svårt?
Nu bör ditt data paket visa alla färger avsevärt mycket hastigare,
prova gärna med någon trög laddad Power poijnt presenttation.

På återseende,
Hälsningar Docktor Nårton!

Startside ] Opp ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter