ActiveX   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ActiveX er en teknologi utviklet av Microsoft for å dele informasjon mellom ulike dataprogrammer.  Activex kontroller er komponenter som du bruker til å bygge opp skjermbildene i f. eks et program eller en internettside.

Når man skriver et program som skal kjøres i et ActiveX-miljø får man et selvstendig program som kan kjøres overalt i ActiveX nettverk som Windows og Macintosh.

Denne måten å gjenbruke komponenter på reduserer utviklingstiden og forbedrede program kapasiteten og kvaliteten.

En ActiveX kontrol kan lages i ethvert programmeringsspråk som støtter COM. ActiveX er et program som kan bli gjenbrukt av flere applikasjoner på en PC, eller på andre PCèr i et nettverk

ActiveX er Microsoft`s svar på teknologien fra Sun microsystems. En ActiveX kontroll kan direkte sammenlignes med en Java kontroll.

ActiveX er navnet Microsoft har gitt et sett av "strategiske" teknologier og verktøy. Hovedteknologien er Component Objekt Modell (COM). Brukt i nettverk med en katalog og tilleggsfunskjoner, kalles den Distributed Component Objekt Modell (DCOM).

Generelt kan man si at ActiveX controll erstatter den tidligere Objekt Linking and Embedding (OLE).

Programmeringsverktøyet VB har innebygget et standard sett med kontroller. Dette er kontroller som f.eks. digitalsignaler, analogsignaler, tekstbokser, knapper, avkrysningsbokser osv. I tillegg kan du kjøpe eller selv utvikle kontroller som igjen gir programmet ny/unik funksjonalitet. Du kan også bruke allerede eksisterende activex kontroller som du setter sammen for å lage en ny activex kontroll. Det er egentlig bare fantasien som setter begrensningen for hva du kan gjøre.

ActiveX bygger på to andre Microsoft-teknologier, OLE (Object Linking and Embedding) og COM (Common Object Model). ActiveX inneholder funksjonalitet rettet mot Internett, f.eks. kan en Web-leser automatisk laste ned en ActiveX-kontroll og starte opp denne. ActiveX er ikke et programmeringsspråk, men et sett regler for hvordan applikasjoner skal dele informasjon, og ActiveX-kontroller kan derfor skrives i flere ulike språk, f.eks. Visual Basic, Java eller C++. En ActiveX-kontroll ligner tilsynelatende på en Java-applet (startes opp som et lite ""program"" inne i Web-leseren), men har i motsetning til Java-applets full tilgang til Windows-operativsystemet. Dette kan i enkelte tilfeller innebære en sikkerhetsrisiko.

Startside ] Opp ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter