ABIT IC7   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abit IC7 Max3

Dato: 06.10.2003

Abit IC7 Max3 er uten tvil av de mest avanserte hovedkortene på markedet for Pentium 4, men er det verdt den ekstra kostnaden?

Abit setter med svært mange av sine produkter entusiaster i fokus ? det skal tilrettelegges for de mest kravstore og avanserte brukerne. Dette har blitt Abits varemerke. Enkelte har imidlertid vært skeptisk til Abit den senere tid ? dette etter en periode med høy feilrate for en del av Abits hovedkort. Til en stor grad har problemene vært relatert til en underleverandør til Abit og flere andre hovedkortprodusenter ? kondensatorer benyttet på hovedkortene har gått i stykker. Problemene tyder nå på å være løst ? Abit har også vært relativt åpne om disse problemene, og sier selv at de nå ikke har verken høyere eller lavere feilprosent enn snittet for de mest kjente hovedkortprodusentene.

Abit har i mange tilfeller vært pionerer ? løsninger Abit har introdusert har ofte blitt plukket opp av andre produsenter. F.eks. var Abit først ute med jumperfrie hovedkort der oppsett av prosessor o.l. ble gjort i BIOS ? Abit var også først med å integrere ekstra IDE-kontrollere ? da dette først skjedde kunne Abit stille med ATA/66-støtte før alle de andre. I dag har de fleste produsentene hovedkort der det ikke er nødvendig å endre jumpere eller dip-brytere, samt avanserte modeller med ekstra harddiskkontroller som f.eks. har støtte for RAID. Abit var av standardhovedkortprodusentene først ute med krypteringsløsning for harddisk nå med IC7 Max3. Det har imidlertid ikke tatt lang tid før andre har plukket dette opp ? vi har allerede mottatt hovedkort fra Leadtek som benytter samme løsning. En løsning som ligner Abits OTES-design, som vi skal komme tilbake i artikkelen, har vi også sett på kommende hovedkort fra Chaintech.

Med Abit IC7 Max3 har man flere nye elementer vi ikke har sett for hovedkort tidligere. Det er ikke nødvendigvis teknologi integrert på selve hovedkortet, men levert med. Abits mål skal her også ha vært å produsere det beste hovedkortet for Pentium 4 med tanke på overklokking.

Spesifikasjoner og funksjonalitet

Grunnspesifikasjonene for Abit IC7 Max3 er ikke så forskjellig fra andre kort i IC7-serien og Intel 875P-baserte hovedkort fra andre produsenter. Man har fire minnesokler som gir støtte for opp til 4 GB Unbuffered DDR SDRAM. Minnekonfigurasjonene i forhold til prosessorbusshastighet kan være 800/400, 800/333, 533/333, 533/266 og 400/266 ? dette er noe som er felles for alle hovedkort med Intel 875P-brikkesett. Mer at man ikke får utnyttet 400 MHz minnehastighet ved annet enn 800 MHz prosessorbusshastighet. Dette gjelder for alle hovedkort med 875P-brikkesettet ? man får ikke utnyttet 400 MHz minnehastighet annet enn med 800 MHz prosessorbusshastighet. Som andre Intel 875P-baserte hovedkort er det støtte for feilkorrigerende minne (ECC).

 

 

Abit IC7 Max3 følger de seneste designspesifikasjoner fra Intel, og skal derfor også støtte den kommende Prescott-versjonen av Pentium 4 ? noe ikke alle 875P-baserte hovedkort på markedet nå gjør. Vi regner med at de fleste produsentene imidlertid vil komme med nye revisjoner av sine 875P-baserte kort som vil ha støtte for den kommende prosessoren.

Intel 875P-brikkesettet har en integrert ATA/100-kontroller med støtte for fire enheter ? i tillegg har man via ICH5R-sørsiden støtte for to Serial ATA-enheter ? disse kan settes opp i RAID 0 hvis ønsket. Abit har i tillegg benyttet en Silicon Image-kontroller for å gi støtte for ytterligere fire Serial ATA-enheter ? det er her også muligheter for RAID 0 (striping, for bedre ytelse), 1 (speiling, for bedre sikkerhet) og 0+1 (kombinasjon av 0 og 1 ? krever fire harddisker).

Det er mulighet for totalt åtte USB-porter. Fire USB-porter er integrert bak på hovedkortet, og det er videre kontakter på hovedkortet for tilkobling av brakett, USB-porter i front av kabinett e.l. For FireWire er det tre porter ? en integrert bak på hovedkortet og en på brakett ? denne braketten har også to USB-porter. En tredje FireWire-port kan videre kobles mot kabinett som har FireWire i front eller f.eks. Abits MediaXP-modul som gir en rekke porter og minnekortlesere i en 5,25"-brønn.

Lydkontrolleren er basert på funksjonalitet i brikkesettet og Realteks ALC650-brikke ? dette er en brikke som benyttes på svært mange av hovedkortene i dag. Løsningen vil for de fleste trolig være helt kurant, men et dedikert lydkort vil nok foretrekkes hvis man setter høyere krav til lydkvalitet og funksjonalitet. Den integrerte løsningen har støtte for 5.1-oppsett og man har digital inn- og utgang. Med tanke på at Abit IC7 Max3 er et high-end-hovedkort hadde man kanskje ønsket at enn ennå bedre integrert lydprosessor hadde vært benyttet ? f.eks. fra VIA eller Analog Devices. Vi tror imidlertid Abit tenker som så at de mer avanserte brukerne velger dedikerte kort.

Nettverkskontrolleren er Intels Pro/1000CT og er knyttet direkte til brikkesettets nordside for optimal båndbredde. Det er her støtte for 10, 100 og 1000 Mbps nettverkshastighet.

Abit IC7 Max3 har fem PCI-kortplasser for videre ekspansjon. AGP-kortplassen støtter AGP 4x- og 8x-grafikkort, samt AGP Pro. AGP Pro er en utvidelse som gir mulighet for at grafikkortene kan trekke mer strøm direkte fra hovedkortet. AGP Pro er ikke benyttet for «vanlige» grafikkort, men det finnes profesjonelle 3D-kort som krever dette. For vanlige PCer har det blitt vanligere at grafikkortene heller kobles direkte til strømforsyningen.

Merk at hovedkortet mangler parallellport og serieporter. PS/2-porter for mus og tastatur er imidlertid på plass.

SecureIDE

 

Abit SecureIDE-modul.

SecureIDE er en løsning Abit leverer med IC7 Max3 og kommende produkter som Digi Dice og KV8-Max3. Løsningen baserer seg på en modul som monteres mellom harddisk og harddiskkontroller og vil gi maskinvarebasert kryptering av innholdet på harddisk. 40-bits DES-kryptering benyttes og løsningen er usynlig for systemet ellers ? det skal heller ikke være noen reduksjon av ytelse. For å få tilgang til en harddisk som er kryptert med SecureIDE må en spesiell nøkkel være koblet til en spesiell port på maskinen.

 

 

 

 

Er man opptatt av sikkerhet og å holde sine data private er dette en meget interessant løsning. 40-bits DES-kryptering er ikke den sterkeste krypteringen, men skal være nok ? ønsker noen tilgang til dataene skal det med dette være mye jobb og god kunnskap for å få det til.

 

Ifølge Abit skal SecureIDE-løsningen etter hvert også bli tilgjengelig for Serial ATA-harddisker. Det er ikke Abit selv som står bak denne løsningen, men selskapet Enova ? dette selskapet selger også dette som et løst produkt under navnet X-Wall ? flere versjoner med varierende krypterinsgrad er tilgjengelig. Abit vil også selve SecureIDE løst ? dette for bruk sammen med andre hovedkort, eller hvis man har flere harddisker man ønsker å ha kryptert.

Design, installasjon og OTES

 

Abit IC7-Max3: Å jada, det lyser...

 

Man må huske at Abit IC7 Max3 er et svært avansert hovedkort ? jo mer funksjonalitet man finner integrert, jo vanskeligere kan det være å ha et ryddig design fra et brukermessig ståsted.

Kontaktene for Parallel-ATA og Serial ATA er langt nede på hovedkortet. For Serial ATA trenger ikke dette å bety så mye, men lange strekk med tykkere P-ATA-kabler blir mindre praktisk. Et tips for S-ATA-tilkobling er forresten også å legge kabelen under hovedkortet.

På brikkesettets nordside finner man en større kjøler med vifte. Denne kjøleren er relativt høy og står plassert ganske nært AGP-kortplassen. For en del grafikkort med mer spesielle avkjølingsløsninger kan dette gi problemer. F.eks. prøvde vi et GeForce FX5900 Ultra-kort fra MSI på hovedkortet, med det resultatet at kjøleren på brikkesettet kom i veien for den sekundære viften under kortet. Vi har også en mistanke om at grafikkort med Zalmans varmerør-baserte kjølere, f.eks. fra Sapphire, kan gi problemer på Abit IC7 Max3 ? vi har imidlertid ikke prøvd slike grafikkort på hovedkortet.

Abit IC7 Max3 har fire-fases spenningsregulator mot prosessor. Spesielt med tanke på kommende Prescott, som er forventet til å kunne trekke over 100W, og overklokking kan dette være sentralt. Det er på dette området OTES-løsningen også kommer inn. OTES står for «Outside Thermal Exhaust System» og prinsippet har vi tidligere sett på en del grafikkort fra Abit. Poenget her todelt ? man ønsker å holde temperaturen på spenningsregulatorene nede, og man ønsker at varmen de avgir i mindre grad skal påvirke temperaturen i kabinettet. Løsningen er å kapsle inn deler av hovedkortet og ha en vifte i bakkant som trekker den varme luften ut.

OTES-løsningen har noen ulemper ? man får her en ekstra vifte, og den er ikke direkte stillegående. Det skal imidlertid sies at det trolig ikke skal være noen fare med å fjerne plastdekselet og dra ut kontakten på viften ? løsningen kan imidlertid ha fordeler ved overklokking ? vi kunne imidlertid ikke merke forskjell overklokkingsmessig med og uten OTES. Dog, har man svært varme spenningsregulatorer over tid vil det teoretisk sett kunne redusere levetiden ? vi tror imidlertid levetiden uansett er lang nok i henhold til hvor lenge man normalt sett benytter et hovedkort.

 

Rundt prosessor og mellom AGP-kortplass og kjøler for brikkesettets nordside er det trangt.

En annen ulempe er at det blir trangt rundt prosessorsokkelen. Vi fikk noe mer problemer med å feste prosessorkjøleren pga. plastcoveret for OTES-løsningen.

 

Abit leverer med rundt IDE- og diskettstasjonkabel. Dette gjør det enklere å ha det ryddig i kabinettet ? noe som kan være viktig for luftgjennomstrøm og hvor enkelt det er å komme til ved oppgraderinger.

FanEQ

FanEQ er Abits løsning for regulering av hastighet for prosessorviften. En god del nyere hovedkort har dette, men av dem vi har testet, synes vi fortsatt at AOpens SilenTek-løsning stiller i en klasse for seg selv av standardløsninger. For Abit-hovedkortet har man vifter også for OTES og på brikkesettets nordside ? også disse gir fra seg støy. Man har heller ikke fra Abit sin side mulighet for å regulere kabinettvifter.

Overklokking

Som sagt innledningsvis ? Abit har de siste årene fokusert mye på de mest avanserte brukerne. Overklokking har vært et element som har vært prioritert ekstra av Abit. Et av elementene som framheves ekstra med IC7-Max3 er også overklokkingsegenskapene. I testene vi gjorde relatert til overklokking er mer eller mindre tradisjonell avkjøling benyttet ? dette skal i følge Abit kunne være for dårlig til å virkelig dra nytte av kortets egenskaper på dette området. Vi må imidlertid se oss svært fornøyd med resultatene vi hadde med en Pentium 4 2,4C-prosessor. Denne kjører i utgangspunktet med 200 MHz busshastighet (800 MHz Quad Pumped) ? og relativt enkelt fikk vi denne opp i 3 096 MHz. Det er en rekke elementer som avgjør overklokkingsgraden ? ikke bare hvor god avkjøling man har eller egenskapene til hovedkortet, men også hvor heldig man er med prosessoren. Skal man la minnebussen følge prosessorbusshastigheten kan det også kreves meget gode minnemoduler. Her er det allerede en del PC3700- og PC4000-moduler på markedet, men prisen for slike er gjerne høye.

Prosessorbusshastigheten kan stilles fra 100 til 412 MHz i 1 MHz steg ? riktignok kan man bare drømme om å utnytte hele dette spektret. AGP- og PCI-hastighet kan som på svært mange av hovedkortene på markedet i dag låses ? overklokking via prosessorbusshastighet vil kunne skape problemer med en del komponenter når også AGP og PCI påvirkes ? noe vi da har sett flere ganger er korrupte data på harddisker. Overklokking av AGP kan imidlertid også gi en viss ytelsesforbedring ? muligheten er der, men vi vil anbefale å holde PCI og AGP på sine offisielle hastigheter (33 MHz for PCI, 66 MHz for AGP).

Prosessorspenningen kan stilles opp til 1,95V i 0,025V steg ? noe som er mer enn svært mange andre Pentium 4-hovedkort tilbyr. Minnespenningen kan stilles fra 2,5 til 2,7V i 0,05V steg og fra 2,7 til 3,3V i 0,1V steg. Pass på ? mange minnemoduler vil det ikke være anbefalt å kjøre på noe høyere enn f.eks. 2,7V ? andre igjen er spesifisert til å klare høyere spenninger. Også AGP-spenningen kan stilles ? dette fra 1,5 til 1,65V i 0,05V steg.

Ved overklokking kan det være nødvendig å sette ned minnehastigheten. I tillegg til 1:1-ratio, der minnebuss og prosessorbuss kjører på samme hastighet, har man mulighetene:
-400 MHz: 3:4
-533 MHz: 4:5
-667 MHz: 5:4
-800 MHz: 3:2 og 5:4.

Når det ellers gjelder «tweaking» bl.a. relatert til minneforsinkelser har man gode muligheter. Abit tilbyr en funksjon i BIOS kalt «Game Accelerator» som gir en del predefinerte optimaliserte minneinnstillinger i forskjellige aggressivitetsgrader.

Ytelse, stabilitet og kompatibilitet

I våre tester hadde vi ikke problemer relatert til stabilitet eller kompatibilitet. Vi prøvde også en del forskjellige minnemoduler fra bl.a. TwinMOS, Corsair, Kingmax og Apacer på kortet ? alle i Dual Channel DDR-oppsett der alle soklene ble benyttet.

Ytelsesmessig er kortet svært bra ? det er imidlertid liten forskjell mellom de 875P-baserte hovedkortene vi har testet. Noen forskjell ned til 865PE-baserte kort med PAT-støtte kan vi heller ikke si det er.

Konklusjon

Abit IC7-Max3 er av de beste 875P-baserte hovedkortene på markedet ? men markedet er noe begrenset. Dette er et kort rettet mot de mest kravstore, og spesielt dem som ønsker å overklokke. Riktignok kan nok SecureIDE-løsningen ha vært aktuell for dem som setter sikkerhet høyt, men denne løsningen blir også å få kjøpt løst under Abit-navnet.

 

Abit IC7-Max3-settet.

 

OTES-løsningen vet vi ikke helt hva vi skal si om ? teoretisk sett kan det nok ha en effekt.

Prisen for Abit IC7 Max3 ligger på ca. 2 200 kroner. Dette er en god del høyere enn relativt velutstyrte kort fra en del andre produsenter. Konklusjonen vi kan gi blir at man må se an sitt eget bruksområde ? Abit IC7 Max3 er på flere områder et svært godt hovedkort, men for mange vil andre kort kunne være bedre kjøp.

Et indirekte pluss til Abit skal også være deres "norske" Web-side. På denne siden finner man en del nyheter som i større grad er relatert til det norske markedet -- f.eks. henvisninger til norske tester. Ikke så mye er tilgjengelig nå, men i følge Abit vil sidene bli utviklet videre. 

Fakta:
Abit IC7 Max3

+ Overklokkingsegenskaper
+ SecureIDE
+ FireWire
+ Seks S-ATA-tilkoblinger
+ SPDIF inn/ut
+ Rund IDE- og diskettstasjonkabel.


- Støy
- Pris


Abit IC7

Dato: 26.05 2003

Abit er et merke som normalt appellerer til de mer avanserte brukerne. Vi har sett på deres Intel 875P-baserte IC7-hovedkort for Pentium 4.

Tidligere har vi sett på 875P-baserte hovedkort fra AOpen og Asus ? dette har vært svært gode kort, men prisen har vært høy. Abit IC7 er langt rimeligere -- men hvorfor er det så mye rimeligere? Bør man heller velge IC7-G?

 

Spesifikasjoner og funksjonalitet

 

Prosessor og minne

Som Intel 875P-baserte hovedkort ellers har Abit IC7 støtte for Pentium 4 og Celeron med 400, 533 og 800 MHz busshastighet. Det er støtte for opp til 4 GB minne via fire minnesokler ? minnebusshastighet på 266, 333 og 400 MHz er støttet ? vel og merke er 400 MHz minnebuss kun tilgjengelig ved bruk av prosessor med 800 MHz busshastighet. Med 533 MHz minnebusshastighet vil hastigheten begrenses til 333 MHz. Minnet kan konfigureres i såkalt Dual Channel DDR. Installeres parvis identiske minnemoduler vil man få en fordobling av minnebåndbredden ? f.eks. hele 6,4 GB/sek. ved bruk av PC400 DDR SDRAM i stedet for 3,2 GB/sek.

 

Kortplasser

Kortet har fem PCI-kortplasser for videre ekspansjon. AGP-kortplassen støtter AGP 4x- og 8x-grafikkort ? gjerne må et grafikkort være tre år eller eldre for at det ikke skal være AGP 4x. AGP-kortplassen støtter også AGP Pro-grafikkort.

 

FireWire og USB

Abit IC7 har tre FireWire-porter og åtte Hi-Speed USB-porter. Fire av USB-portene og en av FireWire-portene er integrert på selve hovedkortet.

 

 

 

Harddiskkontrollere

Integrert i brikkesettet har man en to-kanals Parallell ATA/100-kontroller ? denne gir støtte for fire enheter. Kortet benytter Intels ICH5R-sørside, og har dermed Serial ATA-støtte direkte integrert i brikkesettet ? og støtte for RAID 0-konfigurasjon for de to Serial ATA-harddiskene som kan kobles til.

Den mer avanserte versjonen av dette hovedkortet, IC7-G, har i tillegg en ekstra Serial ATA-kontroller fra Silicon Image. Denne støtter to enheter og har støtte for RAID 0 og 1.

 

RAID 0 er striping og gir bedre ytelse -- RAID 1 er speiling og gir bedre sikkerhet.

 

Vedlagt kortet fant vi også en Parallell ATA-til-Serial ATA-konverter ? med dette kan f.eks. en vanlig ATA/100-harddisk kobles til Serial ATA. Denne kan også benyttes på ATAPI-enheter som f.eks. DVD-ROM og CD-brenner. Her er det også støtte for Hot-Plug ? dvs. å koble til enheter mens maskinen er påslått. Dette gjelder kun for IC7-G med Silicon Image Serial ATA-kontroller.

 

I tillegg til Serial ATA-kabler følger det også med strømadapterkabler  for Serial ATA-harddisker.

 

Lydkontroller

Lydkontrolleren benytter funksjonalitet i brikkesettet, samt Realteks ALC650-brikke. Det er støtte for 6-kanals lyd. Løsningen kan være kurant nok om man ikke stiller spesielt høye krav til lydkvalitet og funksjonalitet -- gjør man det, bør man heller velge et dedikert lydkort. For de fleste tror vi imidlertid at den integrerte løsningen er god nok.

 

I stedet for å implementere to serieporter har Abit benyttet plassen til den ene serieporten til digital inn- og utgang for lydkontrolleren. I følge spesifikasjonene skal imidlertid ikke IC7 ha digitale tilkoblinger

 

Nettverk

Abit IC7 har ikke integrert nettverkskontroller -- IC7-G vil imidlertid benytte Intels Pro/1000-nettverkskontroller. Denne støtter 10/100/1000 Mbps Ethernet og er koblet direkte til brikkesettets nordside for optimal ytelse ved utnyttelse av Gigabit Ethernet (1000 Mbps).

 

Slik vi ser det burde det i det minste ha vært en standard 10/100 Mbps-kontroller integrert.

 

MediaXP

MediaXP er et tilleggsprodukt for flere av Abits nyere hovedkort. Media XP gir i front av PCen FireWire, USB, minnekortlesere (Compact Flash, Panasonic SD, Sony Memory Stick), linjeutgang og inngang for mikrofon. Det er også digital inn- og utgang for lyd (SPDIF). Fjernkontroll følger også med i retail-versjonen av MediaXP ? med denne kan man kontrollere en rekke populære medieavspillere ? f.eks. DVD-avspillingsprogramvare.

 

FanEQ

 

Også Abit har etter hvert fått funksjonalitet for å regulere ned rotasjonshastigheten på prosessorviften ? noe som er med på å redusere støynivået. Vi ser også at nyere kort fra MSI har dette ? Asus og AOpen har allerede hatt dette lenge. Abits funksjonalitet for dette er svært enkel via prosentvise valg i BIOS ? f.eks. for å kjøre viften på 70% av opprinnelig hastighet. Funksjonaliteten er langt fra like avansert som det man finner på nyere hovedkort fra AOpen.

 

 

Brikkesettviften er også merket FanEQ, men ut fra vi har forstått og erfart er det kun prosessorviften som reguleres.

 

Design og installasjon

 

Abit leverer som vanlig meget god dokumentasjon. Den medfølgende CDen gir også enkel installasjon av driverne som er nødvendige. Kortet har enkelte jumpere, men det skal normalt sett ikke være nødvendig å endre disse.

 

Oppsettet i BIOS er enkelt ? Abits SoftMenu III-oppsett for prosessor gir mulighet til å dirkete velge prosessoren man har, eller man kan sette det hele opp manuelt ? dog er dette noe som ikke er nødvendig å gjøre annet enn ved overklokking.

 

Noe vi lenge savnet fra Abit var muligheten til å oppgradere BIOS via Windows ? dette har imidlertid vært mulig på de nyeste kortene de siste månedene via Abits FlashMenu-programvaren.

 

 

 

 

 

Kortet har fire-fases spenningsregulator mot prosessor ? noe som er meget bra. Teoretisk sett skal dette kunne gi bedre stabilitet og støtte for framtidige prosessorer. fire-fases spenningsregulator gjør kortet dyrere ? de fleste andre kort har tre faser ? noen kun to. Ut fra hva vi har forstått er imidlertid anbefalingen fra Intel tre faser ? dog, kvaliteten på komponentene rundt dette vil kunne redusere behovet for flere faser.

 

Strømforsyningskontakten er plassert noe langt ned på kortet -- i en del kabinetter kan f.eks. harddisk her komme litt i veien. Når det gjelder IDE-kontaktene gjør vinklingen greit å montere kontaktene, men den nederste IDE-kontakten kommer litt vel langt ned på hovedkortet -- har man et høyt kabinett kan det være at man må kjøpe IDE-kabler som ikke er i henhold med standardene når det gjelder lengde.

 

Overklokking

 

Abit har tradisjonelt vært populære hos overklokkere. Abit IC7-serien har også relativt god funksjonalitet for dette på plass.

 

Prosessorbusshastigheten kan stilles fra 100 til 412 MHz (400 til 1648 Quad Pumped) -- altså også langt over hva man realistisk sett kan forvente at prosessorene i praksis vil kunne klare. Når det gjelder prosessorspenningen kan denne stilles fra hva prosessoren i utgangspunktet kjører på (gjerne 1,5 eller 1,55) og opp til 1,925 i 0,025V steg.

 

Minneratioer sees ut fra prosessorbusshastighet -- opsjonene her, ved bruk av prosessor med 800 MHz busshastighet, er 1:1, 5:4 og 3:2 -- dette gir mulighet for 400 MHz, 320 MHz (altså ikke 333 MHz -- gjelder alle 875P-kort) og 266 MHz. Overklokker man prosessorbussen kan man regne ut minnebusshastigheten ved å dele prosessorbusshastigheten på det første tallet og gange med det andre -- for så å gange med 2 for å få DDR-hastigheten -- f.eks. med 240 MHz prosessorbusshastighet (960 MHz Quad Pumped) og 5:4-ratio vil minnet kjøre på 384 MHz. Spenningen for minnet kan stilles fra 2,5V til 2,8V i 0,05 eller 0,1V steg.

 

AGP- og PCI-hastighet kan låses -- man kan stille hastigheten her mellom 66 og 96 MHz -- det for AGP-hastigheten, og PCI-hastigheten vil være halvparten av AGP-hastigheten. Holder man AGP på 66 MHz reduserer man mulighetene for problemer ved overklokking -- PCI-bussen blir da også kjørende på spesifiserte 33 MHz. AGP-spenningen kan stilles fra 1,5V til 1,65V i 0,05V steg.

 

Ytelse, stabilitet og kompatibilitet

 

Abit IC7 er ikke det raskeste 875P-baserte kortet vi har testet, men det er her jevnt ? en så liten ytelsesforskjell synes vi ikke gir noe grunn til se på ytelsen i vurderingen av hva som er best.

 

Vi gjør oppmerksom på at Performance Acceeration Technology, PAT, kun gir effekt ved bruk av prosessor med 800 MHz busshastighet og PC400 DDR SDRAM.

 

Sett opp mot hovedkort basert på Intels 865PE-brikkesett, f.eks. Abits egen IS7-serie, byr 875P-baserte kort på noe bedre ytelse selv ved bruk av prosessor med 533 MHz busshastighet og PC333 DDR SDRAM.

 

Stabilitets- og kompatibilitetsmessig hadde vi ikke problemer. En rekke minnemoduler fra bl.a. TwinMOS, Kingston, Geil og Kingmax ble testet på kortet.

 

Konklusjon

 

Hovedkort med Intels 875P-brikkesett er som innledningsvis sagt gjerne dyre. Abit IC7 koster ca. 1 500 kroner og er det rimeligste 875P-baserte kortet vi har sett til nå. I henhold til spesifikasjonene skulle ikke kortet vi her har testet hatt digital inn- og utgang for lyd -- dette er et av elementene som egentlig skal skille IC7 og IC7-G. IC7-G har imidlertid en integrert Intel Pro/1000-nettverkskontroller med støtte for 10/100/1000 Mbps Ethernet og en ekstra Serial ATA-kontroller. IC7-G koster ca. 600 kroner mer enn IC7. At kortet mangler støtte for Gigabit Ethernet er for så vidt greit, men vi synes det burde ha vært en standard 10/100 Mbps-kontroller på plass.

 

Men det kommer flere litt rimeligere 875P-baserte kort -- vi vil snart også komme tilbake med en test av 875P-basert kort fra EPoX til omtrent samme pris -- kanskje det gir mer for pengene? Eller hva med Abit IS7-S? Dette et 865PE-basert kort som vi nå også jobber med å teste? Så langt virker det vel vel så attraktivt selv om ytelsen er litt lavere...

 

Fakta:

Abit IC7

Pris: Ca. kr 1 500 inkl. mva.

Distributør: Norek

+ FireWire, åtte USB-porter, vifteregulering, god ytelse, Serial ATA, runde IDE-kabler, AGP Pro, støtte for 4 GB minne.
- Plassering av IDE-kontakter, vifte på brikkesett, ingen nettverkskontroller.

 

Produsentens spesifikasjoner:

CPU

 

 • Supports Intel Pentium 4 Socket 478 processors with 800/533/400 MHz FSB
 • Supports Intel Hyper-Threading Technology

Chipset

 • Intel 875 / ICH5-R
 • Supports Dual Channel DDR 400 with ECC function
 • Supports Performance Acceleration Technology (PAT) function
 • Supports Advanced Configuration and Power Management Interface (ACPI)

Memory

 • Four 184-pin DIMM sockets
 • Supports 4 DIMM Single/Dual Channel DDR 400 memory.(Max. 4GB)
 • Supports configurable ECC function

AGP

 • Accelerated Graphics Port connector supports AGP PRO 8X/4X (0.8V/1.5V)

Serial ATA RAID

 • 2 channel Serial ATA 150MB/s data transfer rate with RAID 0 function support

Audio

 • 6-Channel AC 97 CODEC on board
 • Professional digital audio interface supports 24-bit S/P DIF optical In/Out

Media XP (Optional)

 • Supports card reader function for Memory Stick?, Secure Digital? and Type I/II CompactFlash?
 • Supports Wireless Remote Control and S/PDIF Out / Mic In / Headphone Out / USB 2.0 / IEEE 1394

System BIOS

 • SoftMenu? Technology to set CPU parameters
 • Supports Plug-and-Play (PNP)
 • Supports Advanced Configuration Power Interface (ACPI)
 • Supports Desktop Management Interface (DMI)
 • Write-Protect Anti-Virus function by AWARD BIOS

IEEE 1394

 • Supports IEEE 1394a at 100/200/400 Mb/s transfer rate

Internal I/O Connectors

 • 1 x AGP PRO, 5 x PCI slots
 • 1 x IrDA
 • 1 x Floppy Port supports up to 2.88MB
 • 2 x Ultra DMA 33/66/100 Connectors
 • 2 x Serial ATA 150 Connectors
 • 2 x USB 2.0 headers, 2 x IEEE 1394a header
 • 1 x CD-IN, 1 x AUX-IN

Back Panel I/O

 • 1 x PS/2 Keyboard, 1 x PS/2 mouse
 • 1 x Printer Port, 1 x COM port
 • 1 x S/PDIF Out connector, 1 x S/PDIF In connector
 • 1 x Audio connectors (Front Speaker, Line-in, Mic-in)
 • 1 x Audio connectors (Center/Sub, Surround Speaker)
 • 2 x USB 2.0, 1 x IEEE 1394a
 • 2 x USB 2.0

Miscellaneous

 • ATX form factor
 • Hardware monitoring - Including Fan speeds, Voltages, System environment temperature

Test av Abit IC7

Dato: 29.05.2003

INNLEDNING

Prosessorprodusentene øker stadig ytelsene på sine prosessorer, og en av metodene for å øke den totale ytelsen er å øke hastighetene på systembussen. Alle de som driver med overklokking av AMD prosessoren vet at det å øke hastigheten på FSB (Front Side Bus), resulterer i en fin ytelsesøkning på systemet uten at du trenger å øke prosessorhastigheten. På AMD prosessoren er det mulig å låse opp prosessorne, slik at du kan justere ned multiplikatoren. (Prosessorhastigheten er et resultat av FSB x Multiplikator).

Denne ytelsesøkningen finner du også dersom du overklokker Intelprosessorene, men på disse prosessorene kan du ikke endre multiplikatoren. Dette resulterte derfor ofte i at prosessoren stoppet opp lenge før du nådde maks hastighet på hovedkortet. Den største FSB hastigheten på en Intelprosessor var 133MHz. Det var derfor nærmest umulig å kunne kjøre Intelprosessorene på FSB hastigheter opp mot 200MHz, da prosessorhastigheten ble alt for høy. Men nå har altså Intel lansert en ny serie med prosessorer som har 200MHz FSB hastighet. Samtidig som de lanserer en slik prosessor, er et også nødvendig å lansere hovedkort som støtter denne hastigheten, og det er et slikt kort vi tester her i dag.

Dette er vår første test av et hovedkort basert på det nye i875 "Canterwood" brikkesettet fra Intel. Dette brikkesettet er det nye "High End" brikkesettet fra Intel. Det som er de største nyhetene med dette hovedkortet, er at det støtter prosessorer med 200MHz FSB og at det støtter Dual Channel DDR400 SDRAM. (Granit Bay brikkesettet støttet bare Dual Channel DDR266 minne). Det finnes flere mindre forbedringer og oppdateringer på disse brikkesettene, men det er i hovedsak disse 2 endringene som gjør dette brikkesettet svært spennede. En av de nye forbedringene på dette brikkesettet er Intels nye PAT-teknologi, som reduserer accesstiden til minnet og dermed øke minneytelsen.

Når det kommer til overklokking av disse hovedkortene, så har det vært litt blandede forventninger. Grunnen til dette har vært at minnehastighetene er så høy (200MHz), noe som kunne resultert i at minne ble det som stoppet overklokkingen. Grunnen til dette er at Intelprosessoren bare kan overklokkes ved å endre FSB hastigheten, og på Granit Bay hovedkortene så kunne minnet bare kjøres synkront med FSB. Dersom dette også er tilfelle på i875 brikkesettet vil det resultere i svært begrensede overklokkingsresultater, da det er svært få minnebrikker som kan kjøres stabilt på hastigheter over 230MHz. Heldigvis så inkluderer dette brikkesettet muligheten for å kjøre minnet asynkront med FSB hastigheten, slik at det ikke er minnet som stopper oss i overklokkingen.

Men la oss komme i gang med testen på dette hovedkortet. Slik ser altså kortet ut:

Abit IC7
Klikk for stort bilde (ca. 500kB)

Revisjon

Litt tørre data om hovedkortet sakset fra Abit:

- Støtter Intel® Pentium® 4 Socket 478 prosessorer med 800/533MHz FSB (400MHz prosessorer må være Northwood for at de skal fungerer på disse hovedkortene)
- Intel 875P "Canterwood" / ICH5 RAID chipsets
- Støtter 4 DIMM Single/Dual Channel DDR 400 minne
- Integrert 2 kanals Serial ATA 150MB/s data transfer rate (Integrert i ICH5 chipsettet)
- AGP 8x Pro
- Integrert 6-Channel AC 97 CODEC, basert på Realteck ALC650 brikken
- SATA IDE cables and power converters
- Runde sorte IDE kabler følger med i esken.
- 1 x AGP PRO, 5 x PCI slots, 1 x IrDA
- 2 x Ultra DMA 33/66/100 Kontakter
- 2 x Serial ATA 150 Connectors for SATA RAID 0
- 2 x USB 2.0 headers, 2 x IEEE 1394a header
- 2 Kanals Serial ATA 150MB/s data transfer rate med RAID funksjon (0/1) v.h.a. Silicon Image PCI Chip (Gjelder bare IC7-G)
- Intel PRO/1000 CT Desktop Connection Gigabit Nettverkskort integrert.(Gjelder bare IC7-G)

 

BILDER AV KORTET

Et bilde av esken som kortet leveres i er nesten obligatorisk. Innpakningen på dette kortet er det beste vi noen gang har sett! Normalt ligger alle kabler, manualer og CDer "slengt" opp i pakken. Faktisk er innpakningen så bra at vi har tatt med flere bilder for å vise hva vi mener.

 

Manualer og kabler er lagt opp i hver sin eske, og endelig har Abit fått et klister som du kan putte på kabinettet. Esken ser slik ut nå du åpner den:

 

Hovedkortet ligger i et eget rom under disse eskene.


Bakstykket til kabinettet, manualer og CDer ligger fint innpakket i den ene esken, mens de runde IDEkablene, SATA ledninger, ekstra USB og Firewire portene ligger i den andre esken. Det er kjempeflott å se at det leveres med runde kabler til hovedkortet. Kabinettet er mye ryddigere når slike kabler installeres, samtidig som at det ikke hindrer for god luftsirkulasjon.


 

Hovedkortet har en svært ryddig utførelse, layouten passer oss svært bra. Det er ikke mye å utsette på jobben som Abit har gjort på dette kortet, de få kommentarene vi har er nesten å regne for flisespikkerier.


Klikk for stort bilde, ca 500kB

 

Dette er en av de få tingene som vi har å utsette på hovedkortet. Viften på brikkesettet virker tilsynelatende å være av bra kvalitet, men den sviver på 6500-7000 rpm noe som er langt fra lydløst! Det måtte vært en mye bedre løsning å satt på en større kjøleribbe kombinert med en vifte som roterte på et lavere turtall.

 

Kortet er utstyrt med 4fase strømforsyning. Dette hjelper med å sørge for god og jevn spenning til prosessor selv under høye belastninger.

 

Her ser vi sørsiden på brikkesettet, samt de 2 SATA portene som denne har støtte for. Det vil altså si at selv om dette kortet er den enkleste utgaven, så har det støtte for SATA. Når en slik kontroller kommer integrert i brikkesettet, så tipper vi det ikke er så alt for lenge til SATA diskene er å regne for standard.

 

IDE portene er vinklet 90° ut fra hovedkortet. Dette har både fordeler og bakdeler. En av de store fordelene, er at kablene peker vekk fra hovedkortet noe som gjør at det er lett å "rydde" vekk. Dette sørger for bedre sirkulasjon av luft i kabinettet, samtidig som at det ser mye ryddigere ut. En bakdel med dette er plasseringen av portene på dette kortet, disse er helt nede på kortet slik at det kan bli vanskelig å nå enheter som er plassert høyt oppe i et kabinett.

 

Kortet er utstyrt med 5 PCI portet, og 1 AGP pro port.

 

Som et resultat av at kortet er utstyrt med 5PCI porter, har Abit valgt å flytte AGP porten et hakk lengre ned på hovedkortet. Dette gjør at det er bedre plass mellom minneportene og lange skjermkort og som igjenn gjør installasjon og bytte av minne lettere med skjermkort intallert i maskinen.

 

Kortet er utstyrt med til sammeen 4 DDR SDRAM porter. Hver port støtter opp til 1 GB minnebrikker. For å kjøre dual DDR, må minnebrikkene installeres parvis og på hver sin minnekanal. Det vil altså si at dersom du har 2 minnemoduler, må disse installeres i port 1 og 3, eller 2 og 4.

 

Kortet er utstyrt med tilsammen 8 USB2 porter, hvor 4 utganger fastmotert på hovedkortet og 4 tilgengelig med ekstern brakett. I pakken følger det bare med brakett til 3 av disse (Altså til den ene blå kontakten på bildet under). I tillegg til dette har kortet støtte for 3 firewire porter, hvor 1 utgang er fastmotert på hovedkortet og 2 er tilgjengelig med ekstern brakett. Brakett for begge disse Firewire utgangene følger med i pakken, disse monteres på de røde kontaktene på bildet.

 

Kortet er utstyrt med det aller meste av utganger. Mus/tastatur, 1paralellport, 1 serieport, Optisk inn/ut, 5 lyd inn/ut, 4 USB2.0 og 1 stk Firewire. Det som mangler er nettverksutgang, denne er bare tilgjengelig på IC7-G utgaven av kortet.

 

BIOS

Oppstartsbildet er slik som de fleste er vant til å se det. Legg merke til at det står "Hyper-Threading Technology CPU Detected" (Fra nå kalt HT). Dette er artig, for tidligere var HT bare å finne på toppmodellen med 533FSB, altså 3.06GHz utgaven. Denne var priset svært høyt, og var ikke en prosessor som alle og enhver kjøpte seg. Nå når Intel lanserte den nye prosessorserien med 800FSB er HT aktivert på alle prosessorene, selv på 2.4GHz prosessoren som er den vi bruker på testene våre.

Samtidig er det også verdt å legge merke til at det står "Dual Channel Mode Enabled". Dette betyr at Dual DDR er aktivert, noe som altså krever parvis installasjon av minnebrikkene. Dual DDR gir en fin liten økning i totalytelsen på systemet, og det gir en enorm økning på minnetester.

 

Dette er den standard Phoenix-Award biosen som alle har sett tidligere. Denne har stort sett vært uforandret helt tilbake til det legendariske BH6 hovedkortet til Abit. Det er ikke noe særlig mer å si om dette bildet.

 

Her er den menyen vi liker best, det er her inne du justerer det som er nødvendig for å overklokke/tweake systemet.

 

For å overklokke en Intelprosessor har du bare en mulighet og det er å øke FSB hastigheten. Etter at de lanserte bios versjon 1.1, er det mulig å velge helt opp til 412MHz FSB! Det er svært tvilsomt at dette er en hastighet som er mulig å oppnå på dette hovedkortet.

 

Det er også mulig å justere "Strap" verdien i bios, det er det samme som FSB hastigheten på prosessoren (Hvorfor de kaller det Strap er ikke godt å si). Ved å endre denne verdien, endres også utvalget av minnehastigheter som du kan velge. De forskjellige innstillingene gir følgende valg:
400 - 3:4, SPD
533 - 1:1, 4:5, SPD
667 - 5:4, 1:1, SPD
800 - 3:2, 5:4, 1:1, SPD

 

Her ser du utvalget av minnehastigheter når vi har en prosessor med 800FSB hastighet

 

Det finnes mange forskjellige valg for AGP/PCI hastighet, men de aller fleste velger sikkert "Fixed" når de overklokker. Da sørger hovedkortet for at hastigheten på AGP/PCI er korrekt uavhengig av hvilken FSB hastigheten du velger.

 

Med dette hovedkortet er det mulig å sette prosessorespenningen opp til hele 1.90V. Dette burde holde for de aller fleste. Det er uansett ikke å anbefale å øke prosessorspenningen til noe særlig mer enn 1.7V med mindre du har svært bra kjøling på prosessoren.

 

Minnespenningen kan settes opp til 2.8V. Dette valget skulle vi gjerne sett at var enda høyere. Det finnes en del minnebrikker som ikke yter sitt aller beste før denne spenningen kommer opp i 3.0V. Dette hovedkortet vil, som vi skal se, kunne utnytte de raskeste minnebrikkene som finnes på markedet i dag, derfor hadde høyere spenningsvalg vært svært velkommen her. Men igjen så burde dette holde for de aller fleste.

 

AGP spenningen kan settes opp til 1.65V

 

De mest normale minneinnstilligenen er det også mulig å justere på dette hovedkortet. Dette fungerte dårlig på bios versjon 1.0 da minnet ble satt til "By SPD" uansett hva du valgte her, men dette er fikset fra og med bios versjon 1.1

 

Abit har inkludert svært mange muligheter til overvåking av systemet. Vi har enda ikke sett et hovedkort som inkluderer så mange målinger som det Abit benytter på sine kort. Denne menyen kan absolutt være til hjelp ved eventuell feilsøking.

OVERKLOKKING

Etter å ha lest diverse tester av kort basert på det dette nye brikkesettet fra Intel, så kan vi ikke legge skjul på at vi hadde store forhåpninger til overklokkingspotensialet for dette kortet. Med å se på den 4 fasede strømforsyningen, samt justeringsmulighetene i bios, er det nærmest som om kortet skriker om å bli overklokket. Noen plasser leste vi sågar om slike hovedkort som kjørte både 270 og 280 MHz FSB hastighet, slike hastigheter var selvfølgelig særdeles optimistisk å oppnå. Eller var det det?

For å teste grensene for hva et hovedkort klarer, er den ultimate Intelprosessoren en såkalt Engineering Sample prosessor (ES). Det som er spesielt med disse prosessorene, er at du har mulighet til å endre multiplikatoren på prosessoren. Med en slik prosessor er det mulig å kjøre FSB hastigheten på hovedkortet så høye som hovedkortet tillater uten å overklokke prosessoren. Problemet er bare det at disse prosesorene ikke er tilgjengelige for vanlig dødelige, og desverre så må nok vi føre oss inn i den rekken.

Da en ES prosessor ikke er tilgjengelig, må vi finne en annnen prosessor som har mulighet til å kjøre høye FSB hastigheter. Det vil altså si at vi måtte finne en prosessor med lav multiplikator, og helst ny produksjonsdato. Valget falt da på en 2.4 GHz Pentium4 prosessor fra den nye serien med 800FSB hastighet (det vil si 200MHz bushastighet). Denne prosessoren har en fast multiplikatore på 12x, noe som da resulterer i 12 x 200MHz = 2400MHz. Sannsynligheten for at en slik prosessor ruller av samme produksjonsbåndet som 3.0 og den nye 3.2GHz prosessoren er tilstede, og derfor er det en mulighet for at prosessoren ikke stopper opp før den oppnår slike hastigheter. Prosessoren vi bestilte og skal benytte ble derfor en 2.4GHz/800.

Prosessor ble montert på hovedkortet, og FSB:MEM ble satt til 5:4 i bios. Det vil si at dersom du kjører FSB hastigheten på 250MHz, så vil minnet svive på 250MHz x 4/5 = 200MHz. Spenningen ble hold på 1.52V som er standardspenningen på prosessoren, og prosessoren var bare utstyrt med boxed orginalkjøler. Vi begynte sakte men sikkert å skru opp hastigheten på hovedkortet og bootet inn i windows for å teste, 230, 240, 250MHz. Hmmm ingen problemer, 1000FSB på hovedkortet, det fungerer som en drøm og det er ingen tegn til ustabilitet.

Vi fortsetter å øke FSB hastigheten. 260, 270, 280MHz. Hva i all verden er dette, dette er jo fullstendig sinnsykt. Her sitter jeg alene med en ufattelig FSB hastighet og ingen i verden å dele med! Jeg fyrer i gang IRC og logger på #ocshoot.no og får endelig utløp for gleden med å fortelle dette til deltagerene inne på kanalen (Du må være litt nerd for å forstå gleden med slike resultater). Jeg kaster ut noen skjermbilder av det jeg syns er utrolig morro, og responsen er artig å lese. Men vi kunne ikke stoppe her, vu hadde jo ikke funnet grensen. 285, 290MHz --> Blåskjerm. OK, jeg er kjempefornøyd. 285MHz FSB er jo mer enn jeg hadde håpet på, 3.42GHz med defaultspenning og boxed vifte på en 2.4GHz er jo særdeles morro.

Men med 285MHz FSB og minnet satt til 4/5 av FSB hastigheten, betyr det at minnet sviver på 228MHz. Derfor kunne det jo være at det var minnet som stoppet overklokkinge. Derfor satte jeg minnet til 2/3 av FSB i bios. Da kom maskinen inn i windows på 290Mhz FSB! Vi fortsatte, nå i mindre trinn: 295, 300, 305 --> heng. Tilbake til 300MHz FSB, det vil si 3.6GHz på prosessor og fortsatt default spenning !!. Her ser det ut til at systemet fungerer, vi får kjørt enkle benchmarks uten at ting henger seg. Minnet sviver på på 200MHz i dual channel. Vi valgte å ikke kjøre tunge applikasjoner/tester med denne kjøleren montert fordi vi vet at prosessoren utvikler mye varmer på denne hastigheten, og at kjøleren ikke er i nærheten av å fjerne den varmemengden som er nødvendig.

 

På grunn av den høye varmeutviklingen når prosessoren kjører på denne hastigheten, monterte vi derfor en Zalman CNPS7000-Cu. Dette er en kjøler som tar liten tid å montere, og samtidig kjøler bra. (Kommentar til viften: Jeg ble positivt overrasket av støynivået på denne kjøleribben, selv på full hastighet syns jeg ikke den støyet nevneverdig). Med denne kjøleren montert på prosessoren kjørte vi i gang med alle testene våre. Vi prøvde å kjøre noen grafikktester med boxedkjøleren montert, men det viste seg at vi var nødt til å øke spenningen på prosessoren fra standardspenningen på 1.525V til 1.55V for at vi skulle kunne utføre grafikktestene våre. Men etter at vi byttet til Zalman viften så har testmaskinen fungert knirkefritt på defaultspenningen, den kjører absolutt alle tester og programmer uten noen form for problemer.

Den siste testen som vi liker å gjennomføre for å verifisere stabiliteten på systemet, er prime95. Dette er et program som stresser prosessor og minne høyt og stopper opp med eventuelle regnefeil som måtte oppstå. I dette programmet velger vi "Torture Test", som er bra å bruke for å sjekke stabiliteten på prosessor/minne. For at systemet skulle være stabilt på denne testen måtte vi faktisk øke spenningen opp til 1.625V. Her er et bilde fra maskinen etter 8 timer med Prime 95:


Klikk for stort bilde

 

Vi kan derfor trygt si at vårt hovedkort fungerer stabilt på 300MHz FSB!.

 

TESTRESULTATER

Testsystem

Hardware:
- Abit IC7 Versjon 1.0 med bios versjon 1.1
- P4 2.4/800
- 2x256MB Twinmos PC3200 med Winbond.
Kjører på CAS 2.0, 2, 2, 5 ved 200 og 300MHz FSB og 2.5, 3, 3, 7 ved 280MHz FSB (By SPD)
- Connect3D 9500PRO 128MB
- IBM 180GXP
- 360W Chieftec strømforsyning.
 

Software:
- Windows XP Pro, SP1 (Ingen oppdateringer ut over dette)
- Intel Inf 5.00.1012
- ATI Catalyst 3.4
- Sisoft sandra 2003 Pro (Rev 2003.3.9.45)
- Cpumark Versjon 1.0
- Winrar versjon 3.11
- Super PI For Windows (Ver 1.1)
- Prime95 v. 23.4.1 (Ble brukt til å verifisere stabiliteten i overklokket tilstand)
- 3Dmark2001 Version330
- 3Dmark2003 Version330
- PCMark2002 Build 1.01

 

RESULTATER

Sisoft Sandra 2003 (Rev 2003.3.9.45)

For å teste minneytelsen på hovedkortet har vi benyttet Sisoft Sandra. Dette programmet kan du laste ned på denne siden. Det finnes 2 måter å teste minne på. Den første og mest normale måten å teste minnet på, er såkalt "buffered" test. Dette innebærer at testen benytter seg av diverse prosessor optimaliseringer for å får det meste ut av minnet. Resultatet fra testen blir da som følger:

Så kommer vi til den minneytelsen som undertegnede syns er mest interessant. Nemlig den såkalte "unbuffered" minneytelsen. Dette viser den "rå" minneytelsen på systemet uten optimaliseringer fra prosessoren. Ved å kjøre testene på denne måten vil vi se mye større forskjeller når vi bytter fra enkel til dobbel DDR minne, eller fra cas 2.5 til 2.0. For å måle denne ytelsen, er det til sammen 9 haker inne på "options" i sisoft sandra som må fjernes. Slik skal innstillingene se ut før du kjører testen:

Sisoft sandra instillinger

Dette er resultatene med overstående innstillinger i Sisoft Sandra:

 

CPUMARK
Dette er er svært enkelt program som måler totalytelsen på CPU og minneytelse og gir deg et enkelt tall å forholde deg til. Det er et program som egner seg utmerket til å gi et mål på ytelse før og etter du gjør justeringer på systemet ditt. Det er CPU ytelsen som vektlegges mest på denne testen.

 

SuperPI
Dette programmet baserer seg på ren tallknusing, og her utmerker AMD prosessoren seg svært godt. Sammenlignet med et Pentium4 system på tilsvarende klokkefrekvens, så er AMD prosessoren forbausende mye raskere. Selve testen er i grunnen svært enkel, vi valgte den testen som kalkulerer de første 2 millioner desimalene etter PI (3.1415.....).

Pifast
Pifast er et tilsvarende program som Superpi, det er et lite og enkelt program som alle kan kjøre for å teste maskinen sin. Vi har en liten tråd om dette på forumet, så her kan du sammenligne resultater. Resultatene er i antall sekunder.


 

 

Winrar 3.11
Winrar er benyttet til å komprimere Windows XP Pro Engelsk utgave. Hele CDen ble kopiert inn til en katalog på harddisken, og deretter komprimert med standardinnstillingene for winrar 3.11. Vår Windows CD inkluderte tilsammen 507949777 bytes med data. Da forskjellige utgaver av denne CDen varierer i total størrelse, har vi valgt å presentere resultatene i antall kB/s. Hvor vi definerer 1kB til å være 1000bytes. Før vi repeterte en komprimering ble resultatfilen slettet og maskinen restartet for å eliminere muligheten for gjenværende cache som kunne hatt en positiv innvirkning på resultatet.

 

3Dmark2001
Som vi ser av denne testen får vi en fin ytelsesøkning med å overklokke hovedkort og minne. Skjermkortet kjøres på standardhastighet hele tiden.

 

3Dmark2003
Dette programmet er tilsvarende 3Dmark2001, men er en nyere utgave og benytter seg av DirectX9. Som vi ser på disse resultatene, så har ikke systemytelsen så mye å si på sluttresultatet.

Dette programmet gir også målinger på CPU/system ytelsen

PCMark2002
Dette er enda et program som måler CPU og minneytelse, det er enkelt å kjøre, og gir resultater som er lette å forholde seg til.


 

DIVERSE

PAT er en ny teknologi som Intel har inkluderet i sitt 875 "Canterwood" brikkesett. Denne teknologien hjelper med å redusere latency på minnet, noe som igjen resulterer i bedre minneytelse. Denne teknologien samt støtte for ECC minne er det eneste som skiller i875 "Canterwood" fra i865 "Springdale" brikkesettet. ECC støtte er ikke så voldsomt relevant for den vanlige brukeren, det er en funksjon som passer bedre på servere som har behov høy stabilitet. PAT gir en målbar ytelsesforskjell sammenlignet med i865 som ikke støtter dette.

Kommentar: Ting kan tyde på at Asus P4P800 hovedkortet, som altså er et i865 hovedkort, faktisk støtter PAT etter en biosoppgradering. Dette virker noe rart, da PAT i grunnene er den eneste grunnen til at en vanlig bruker vil velge i875 brikkesettet forran i865.
kilde: ocworkbench

 

KONKLUSJON

Kort oppsummert vil vi bare si: MORO, MORO OG MORO

Dette kortet har vært svært morro å teste. Vi har opplevd FSB hastigheter som langt overgår det vi tidligere har sett, og samtidig viser det seg at den nye prosessoren vi har skaffet oss klarer å henge med på disse hastighetene.

Dette kortet har vist seg å være særdeles overklokkingsvennlig, noe som har resultert i noe flotte ytelsesresultater. Dual DDR på dette hovedkortet har resultert i minneytelser som vi ikke har sett tidligere

Dette kombinert med den høye prosessorhastigheten har resultert i en totalytelse på et luftavkjølt system som langt overgår det vi tidligere har testet her på ocshoot.

 

Positivt:
- Fantastisk overklokkingskort
- Har fungert meget stabilt på alle testene selv på 300MHz FSB
- Gunstig priset
- Inkluderer SATA selv på den rimeligste utgaven
- Imponerendes innpakning.
 

Negativt:
- Støyete chipsettvifte
- Ingen nettverkskort

 

 

Anbefalt 

Startside ] Opp ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter